top of page
Search
  • Writer's pictureAv.Onur Kıranşa

Evlenen çocuğu kirada yaşamasın,kendi evinde otursun isteyen aile kiracısını tahliye edebilir.

Evlenen kişilerin elbette en önemli sorunu “konut” sorunudur. Evlenmeye karar verdiniz, ama nerede oturacaksınız?

Evlenirken zaten artacak olan masraflara bir de kiralık ev masrafı binecek. İşte tam o sırada aileniz veya eşinizin ailesi bir iyilik yapıp “Evladım bizim kirada dairemiz var, kiracıyı çıkarırız, biz bir süre emekli maaşlarımız ile geçiniriz, alın siz de kendinizi toparlayana kadar bu evde oturun.” dedi…O an dünyalar sizin oldu ama saniyeler sonra bu duyduklarınızda küçük bir sorun fark ettiniz; “…kiracıyı çıkarırız…”. Tamam da nasıl çıkarırız?

Tam bu noktada size Borçlar Kanunu yardım ediyor ama elinizi önceden biraz çabuk tutmanız şartı ile sunulan bir yardım bu. Şöyle ki;

2012 yılında yürürlüğe giren Borçlar Kanunu’nun 350.maddesi ;

Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa

Belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.” hükmünü içeriyor.

Şimdi örneğimize dönelim;

Ev sahibi olan kişi çocuğunun evleneceği tarihi de belirterek kiracıdan evini, sözleşme süresi sonunda tahliye etmesini istiyor ve sözleşmenin yeni kira döneminde yenilenmeyeceğini de bildiriyor. (ki bu genelde sözleşme bitmeden önce noter kanalı ile gönderilen bir ihtarname ile yapılıyor ve bazı durumlarda sözleşmenin süresine göre bu ihtarın sözleşme bitmeden belirli bir süre önce mutlaka gönderilmesi ön şart olarak aranıyor.)

Eğer kiracı evi belirtilen tarihte tahliye etmez ise ev sahibi sözleşme bitim tarihinden itibaren 1 ay içinde açacağı dava ile (ancak bu süre yine kira sözleşmesi süresine göre farklılık gösterebilmektedir.) kiracıyı tahliye edebiliyor.


Örneğin elimizde 01.01.2015 başlangıç tarihli bir kira sözleşmesi var ve kira süresi 1 yıl olarak belirlenmiş, başka bir deyişle sözleşme 01.01.2016 tarihinde sona erecek ve yine sözleşmeye göre taraflardan biri sözleşmeyi yenilemeyeceğini, sözleşme bitim tarihinden en az 30 gün önce diğer tarafa bildirmez ise kira süresi otomatik olarak 1 yıl daha uzayacak.

Ev sahibimizin kızı da 03.07.2016 tarihinde evlenecek olsun. Bu durumda ev sahibi kiracısını tahliye edebilmek için 01.01.2016 - 31.01.2016 tarihleri arasında tahliye davası açmalıdır ki biricik kızına evini evlilik tarihinde teslim edebilsin. Elbette ülkemiz şartlarında dava süreleri düşünüldüğünde evlenecek çiftimizin en az bir sene o eve kavuşmaları ne yazık ki bir hayal olarak da kalabilir.

Uygulamada, yukarıda belirttiğim bu 1 aylık dava açma süresini gerek Borçlar Kanunu 353.maddesine göre 1 yıla kadar uzatmak ve gerekse kiracıyı durumdan haberdar etmek için sözleşme bitmeden birkaç ay evvel noter ihtarı da gönderilerek bildirim yapılmaktadır.


16,764 views0 comments
bottom of page